על השיטה

TIM - Thinking In Motion

TIM - Thinking In Motion

הקשרים ההדדיים בין המערכות המוטוריות, הקוגניטיביות והרגשיות של האדם ידועים כבר שנים רבות. מחקרים רבים הציגו את ההשפעה שיש לשינויים במערכת אחת על האחרות, לטוב ולרע ואת ההשלכות של השפעות אלה על רמת התפקוד והעצמאות של האדם. בתהליך ההזדקנות, לשינויים במערכות אלה השפעה מכרעת ורחבה עוד יותר. על כן, ישנה חשיבות גדולה לשימור אורך חיים פעיל. כזה המזמן לא רק פעילות גופנית על פי ההמלצות אלא גם גירויים קוגניטיביים ומענה רגשי מיטיב.


TIM  הוא אימון מוטורי קוגניטיבי אשר פותח בארץ לפני כעשור עבור אוכלוסיית הגיל השלישי אך הוא מתאים גם לאוכלוסיות נוספות המעוניינות לחדד תפקודי חשיבה וקשב.
מטרתו העיקרית של האימון היא שיקום, שיפור או מניעה של התדרדרות קוגניטיבי כתלות במטרות הספציפיות של כל אוכלוסיית אימון, והוא עושה זאת תוך כדי תנועה, תרתי משמע. ב TIM אנו משתמשים בתרגילי תנועה כמצע ליצירת גירוי קוגניטיבי משמעותי. מודל העבודה הייחודי מאפשר הפיכת כל תנועה לתרגיל אימון קוגניטיבי, מתנועת קטנה של גירוד בלחי ועד תרגיל "סמוך-קום" מורכב ולכך גם מתאים לשילוב בתהליכי שיקום חשובים. שילוב מודל העבודה של TIM בתהליכי שיקום עוזר למשתקמים לבצע את מספר החזרות הנדרש על ידי אנשי המקצוע מבלי להתייאש מהחזרתיות ובאימוני כושר TIM הופך את האימון למבצע 1+1 הכי חם בעיר. שילוב TIM מאפשר לאדם לחזק את יכולותיו הקוגניטיביות תוך כדי עבודה גופנית משמעותית ומחזקת ובכך לשפר לא רק את מצבו הקוגניטיבי הנוכחי בהבטי קשב ויכולות ריכוז אלא גם לייצר רזרבות קוגניטיביות שיטיבו עם ההתמודדות שלו עם תהליכי הזקנה העתידים להתפתח ובכך לדאוג לאיכות חיים טובה יותר. אימוני TIM נמצאו יעילים בשיפור קשב, ריכוז, זיכרון עבודה, שיפור זמני עיבוד מידע ותגובה, יכולת גמישות ועדכון ויכולות הקשורות בתפיסה וסריקה חזותית.


עקרונות השיטה, אשר פותחה על ידי שירי אמבון מגל, נתמכים ונשענים על הספרות המקצועית העדכנית ביותר. האימון נבדק במחקר קליני באוניברסיטת חיפה, בשנת 2017 בקרב אוכלוסית בני 65+ עם ירידה קוגניטיבית. המחקר בוצע בתמיכתן של עמותת עמד"א וחברת טבע והוצג בכנסים בארץ ובחו"ל.

ניתן לקרוא כאן על תוצאות המחקר המעודדות :

The effect of co-dependent (thinking in motion [TIM]) versus single-modality (CogniFit) interventions on cognition and gait among community-dwelling older adults with cognitive impairment: a randomized controlled study

Shiri Embon-Magal, Tal Krasovsky, Israel Doron, Kfir Asraf, Iris Haimov, Efrat Gil & Maayan Agmon

בימים אלה השיטה עומדת במרכז מחקר חדשני נוסף במסגרת מסלול לדוקטורט של שירי, בחוג לריפוי בעיסוק באוניברסיטת חיפה. המחקר יעריך את יעילות אימון כושר משולב- קוגניציה  בקרב אוכלוסיית גיל הבניניים (45-60), כל הפרטים בקרוב!

שירי אמבון מגל, גרונטולוגית, מטפלת בתנועה, מרצה וחוקרת בתחום השיקום הקוגניטיבי.



אז מה זה TIM?

אז מה עושים בפועל?

אימון TIM הוא אימון העושה שימוש בתרגילים תנועתיים ובסימנים גרפים לייצוג תנועה, לטובת יצירת גירוי קוגניטיבי משמעותי. נתחיל מתרגילי תנועה בסיסיים שילכו ויעשו מורכבים יותר ומאתגרים יותר ככל שנכבוש עוד ועוד יעדים. חלקי התנועה בתרגיל ( זמן, מרחב, צורה, עוצמה...) מקבלים ייצוג גרפי, וקריאה מהלוח מכווינה את המתרגל לתנועה הבאה ומאפשרת למאמן לייצר שילובים מאתגרים במיוחד. היתרון הבולט של מודל העבודה הוא היכולת להטמיע אותה בכל תנועה נדרשת ובכך להכניס מטרות פיזיות חשובות לאימון הקוגניטיבי ולהפוך אותו לבעל השפעה כפולה. אימון TIM הכולל תרגול כח, שיווי משקל, תרגילי שיקום ועוד. בנוסף, ניתן להשתמש בכלי גם להעמקה והעשרה של תוכן חיצוני כמו לימוד שפה, חשבון ומקצועות נוספים הנלמדים בבתי הספר. כך למעשה, האימון מתאים מגיל גן ועד לשיבה כאשר רמת האתגר והתוכן הניצק לתוכו מותאמים על ידי המאמן המוסמך לכל אוכלוסיית יעד.

למי האימון מתאים ? 

כאמור, לTIM יכולת ההתאמה למות תפקוד מוטוריות וקוגניטיביות מגוונות וכן יכולת גבוהה להטמעה בתוך התערבויות להם מטרות ראשיות משלהן ולכן נמצא מתאים לצרכי אוכלוסיות יעד מגוונות:

  • האימון מתאים ומומלץ לאוכלוסיית הגיל הרביעי החווה לעיתים קרובות את מחירה הקשה של ההתדרדרות הקוגניטיבית והגופנית. לרב האימון יעשה לשם האטה ושימור יכולות תוך שימוש בתנועה המשמרת גם היא תנועות תפקודיות לשמירה על מידת עצמאות אפשרית.
  • לבני הגיל השלישי שאותות תהליך הזקנה כבר ניכרים בהם אך יודעים שיש עוד הרבה מה לעשות, לאמן ולשפר כד לדחוק את התלות  ולחיות חיים מלאים.
  • לגמלאים צעירים המבינים את החשיבות של שימור ויצירת רזרבות קוגניטיביות ומעונינים לשמור על אורח חיים בריא ומלא. 
  • לאנשים בתהליכי שיקום המחפשים דרך לשלב שיקום מוטורי וקוגניטיבי יחד ובכך לחסוך זמן ולהנות מכלי מעורר מוטיבציה אשר יסייע להם בהתמדה בתהליך השיקומי.
  • למבוגרים בגילאי הביניים שמכירים בחשיבות שמירה על אורח חיים בריא ומחפשים דרך לאימון משולב שיחסוך עוד משאבי זמן וכסף בתוך ההתרוצצות היומיומית.
  • לילדים צעירים האימון מומלץ כמשאב לשכלול מיומנויות קוגניטיביות התומכות בלמידה ושכלול מיומנויות הלמידה עצמן. שילוב האימון במסגרות חינוך מהווה כלי חדשני ומרענן לתמיכה בתהליכי הקנית קריאה וכתיבה, חשבון, ועוד. הכלי מאפשר למורה לתת מענה לאופני למידה שונים ולייצב את הידע בתהליך הקידוד גם באופן פיזי ומרחבי ובכך להעמיק אותו בחוויית הלומד. 

יתרונות השיטה

שמירה על איכות חיים

הגברת מוטיבציה
בתרגול חזרתי

אימון גופני וקוגניטיבי
בו זמנית

שיפור מיומנויות קוגניטיביות

כנסים

  • כנסים

    איך הכל התחיל?

    הסיפור של TIM מתחיל בשירי בת ה- 7, ילדה עם אהבה ענקית לסבתא רבה שלה, בּאָבּע.

    ילדה שנזכרתי בה כשהגיעה השעה לבחור התמחות כתרפיסטית בתנועה בלימודי ה M.A, היה לי ברור שאני חוזרת אל המקום הזה- אני רוצה לעבוד עם הגיל השלישי.

    אני רוצה להיות נוכחת עם המטופלים בתוך תלאות הדרך האחרונה.
    העבודה עם הגיל השלישי מצריכה כוחות נפש גדולים. בניגוד לעבודה עם אוכלוסיות רבות אחרות, בעבודה עם הגיל השלישי לעיתים קרובות אין עתיד וורוד המחכה מעבר לטיפול אלא מלחמה עיקשת נגד הזמן. מלחמה על שימור תפקוד ועצמאות והכנה של הגוף ומח לקראת הבאות. דווקא שם במקום שיש בו הרבה ייאוש, אני מרגישה שליחות להפיח תקווה.אני מאמינה שיש בנו היכולת לעשות הרבה בשביל לשפר את העכשיו. יש לכל אדם עוצמות לריפוי וכוחות להאטת ההתדרדרות שלו, גם בהתמודדות מול מחלות קשות. אני מאמינה שבעצם הידיעה שאנו יכולים להיות פעילים בשמירה על הבריאות שלנו, יש כח עצום.

    מבחינתי העשייה ב TIM היא מעבר לאימון הקוגניטיבי עצמו, היא הנוכחות, החדרת התקווה, הצחוק ובעיקר זרקור על מה שעוד ישנו ומה שעוד יכול להשתנות לטובה.

    בשנת (2021) TIM חגגה עשור ואני גאה להתבונן בה ובמאמנים המוסמכים השולחים עוד ועוד פידבקים מהשטח, צילומים וסרטונים.  אבל איך זה קרה?

    בשנתיים הראשונות לעבודתי כתרפיסטית בתנועה עם הגיל השלישי התחלתי לגשש ולפלרטט עם הקשר שבין התנועה לקוגניציה.
    אחרי שנתיים של נסוי ותהייה התבססה פרדיגמה והשיטה קבלה שם- Thinking In Motion (TIM). לאחר זמן החלטתי לחזור לספסל הלימודים ולחקור את העבודה שלי, לראות האם גם הכלים האמפיריים יצביעו על ההצלחה שאני רואה בשטח. 
    הצטרפתי לחוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת חיפה לטובת מסלול מקדים לדוקטורט. במסגרת המסלול זכיתי לבחון, בהנחייתם של פרופ' איסי דורון ופרופ' מעיין אגמון, ובתמיכה של עמותת עמד"א וחברת טבע, את יעילות השיטה בכלים מדעיים. תוצאות המחקר היו מעודדות מאד והתפרסמו בג'ורנל היוקרתי BMC Geriatrics . הדרך הייתה מרתקת ומעשירה לאין שיעור. בימים אלה השיטה שוב עומדת שוב במרכזו של מחקר אקדמי מקיף, הפעם במסגרת מסלול הדוקרטורט עצמו בחוג לריפוי בעיסוק.

     

    אבל את האושר הגדול ביותר אני שואבת מהתגובות הנלהבות של המתאמנים עצמם, הנוגעים בעומקי ליבי.

    מי ידע שם, אצל סבתא, שהילדה הזו תזכה לתמוך בעוד כל כך הרבה זרועות בדרכן לספה,

    ומי ידע שהתמיכה הזו תתאפשר בזכות הזרעים שנזרעו בחוג לבלט בגיל 3 ומאז מושרשים חזק בתוכי.


    הקיר של סבתא ציפורה ז"ל (1931-2022), האחת והיחידה בעלת הלב הרחב ביותר בגלקסיה.

     יש עוד שאלות?

    דברו איתנו!
    Share by: